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Tuesday, October 12, 2010

Needwood Organic Tea!



Needwood Estate, located in the high elevation Uva District of Sri Lanka is famous for its distinct aromatic flavor, is the pioneer in Organic Tea both in the world and in Sri Lanka.
Since they were certified an Organic Tea Estate by International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) based in Germany in 1986, it also continues to carry certification as:
• IMO Swiss certification for EEC regulations
• NOP and USDA certifications
• JAS certification for Japanese regulations

By drinking organic tea, while you can reap the health benefit for yourself, it is also good to know that the tea farmers and workers on tea plantation are not exposed to the harmful chemicals such as pesticides or artificial fertilizers used in conventional tea production.

We source the finest quality tea picked in this August, Uva’s premier quality season, directly form the estate. Tea grade is FBOP, (Flowery Broken Orange Pekoe).
The tea is rich with the golden tips of the leaves adding superior quality and distinctively sweet and fruity flavor.
Enjoy with or without milk.



しばらく更新が滞ってしまい、申し訳ありませんでした!

今回は店主がスリランカにあまたある紅茶農園の中でも、一番大好きな
ニードウッドと言うオーガニック紅茶農園についてご紹介させて頂きます。

ニードウッド・エステイトは、スリランカの高地、世界三大銘茶の産地のひとつである
ウヴァ地域にある完全有機農法で作られている紅茶農園です。
1986年に、スリランカで初めてオーガニック認証を受けた農園であると同時に、
世界においてもオーガニック紅茶の草分け的存在として、その名を広く知られています。

私がこの農園に初めて訪れたのは、2004年。それまでも多くの紅茶農園や工場を
視察しましたが、これほど感銘を受けた農園は、初めてでした。
まず驚いたのが、農園も施設もまるでテーマパークさながらの美しさ...!
でもそれは人工的な整備のされ方ではなくて、工場から茶樹農園、有機肥料の元になる
堆肥を作る、大事な牛たちのいる牛舎、また農場を訪問するゲスト達が宿泊できる
バンガローまでが隅から隅まで清潔で、しかも温かい雰囲気が溢れていました。

また工場自体も、塵ひとつ落ちていない、と言う言葉どおりの清潔さで
どこまでもピカピカ!紅茶工場には茶葉のくずが舞ったり、落ちていても当然、
と言うそれまでの私の固定観念は見事に覆されました。そして農園で働く人たちの
住居も見せて頂いたのですが、こちらもきちんと整理整頓されているし、みんなが
輝く笑顔で迎えてくれたのが印象的でした。
経営者が紅茶にも、農園経営にも、そして働く人たちにも愛情をもっているのが
ひしひしと感じられました。

そんなニードウッド農園の紅茶は、驚くほど渋みが少ない、それでいて香りと味は
しっかりと主張する、身体にも環境にも優しいお茶です。
それまでの私は、オーガニックのお茶は値段が高いけれども、味は水っぽくてあまり
好きになれない...なんて正直思っていましたが、ニードウッドの紅茶は目からうろこの
美味しさでした!
すっかりこの農園の姿勢と紅茶の味に魅せられて以来、実は私は毎日自宅で飲む紅茶は
このニードウッドのオーガニック紅茶、一辺倒です...

今回仕入れた茶葉は、今年の8月のウヴァのベストシーズンに摘まれたもので、さらに
香りも味もさらにしっかり!しかもFBOP(フラワリーオレンジペコ)タイプの茶葉は、
雑味がない味で爽やかな芳香を醸し出します。

そのままストレートでもGood!また、お好みで抽出時間を長くしたり、
茶葉の量を多めにして、ミルクを淹れてもとても美味しく召し上がっていただけます。
50gと100gの二種類のパッケージで用意しておりますので、ぜひお試しください☆

肌寒い日には...

段々と肌寒い日が増えてきて、温かい紅茶が美味しい季節になってきている、
なんて知らせを日本やロンドンから良く聞くようになりました。
それが常夏のはずのコロンボでも、実はここ最近はしょっちゅう雨が降り
朝晩は涼しすぎるほど...風邪を引いてしまう人が続出中です...

店主も、紅茶にシナモンやしょうがを入れて飲むようにして、体温を上げ+代謝アップに励んでおります。
最近の秘密兵器?は...紅茶に一つまみコショウも加えること。
紅茶にコショウ!?と思われるかもしれませんが、実はChai(スパイスティー)には
必ずと言っていいほどブレンドされています。
ピリッとした味が、これが意外と紅茶に会うのです。
飲んだとたんにポカポカ身体が温まって、汗ばむほど。
冷え性の方に、とってもオススメです♪ダイエットにも良いですよ☆

Our Precious Guests☆
Laakh and her family from Singapore




Katie and mom from London



Katie's mom and Terada-san decided to adopt elephants...






Each Elephants and the Three wheelers are handcrafted by a local youth trained by Japan Overseas Cooperation Volunteers

4 comments:

Unknown said...

I am so proud to see you doing such incredible and beautiful work with tea, and with such sustainable mentality, and concern for the people and the country of SriLanka.
I have the goose bumps, as I read this, and keep up that grace of yours which is so charming!!! Love, T

Unknown said...

店主さん、こんにちは。
宣伝上手なので、すぐにも買いに行きたくなってしまいました。でも、その前に、ニーウッド紅茶園を見に行きたくなりました。一般公開しているんですか?どこ?走れます?

MIDORI said...

Hi, T!!
Thank you for such a lovely, warm and heartfelt message. I am so so happy that we are united again after so many lives...!
It's truly amazing how time can make us better and stronger.
I'm proud of you as well,and always admire your beauty,tender toughness, and ability to create such beautiful things. Look forward to catching up soon!
Love and Love, Midori

MIDORI said...

隆興様
お返事が遅くなってしまい、申し訳ありません!
あの後ニードウッドに問い合わせてみたのですが、前年ながら現在農園のオペレーション上の問題で、一般公開を一時的にストップしているとのことでした。
とても美しい場所ですし、快適に走れるとのことです。ぜひ再オープンの際には、またご連絡いたします!